МИСТЕЦТВО ЯК ЗАСІБ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • Олена Левицька Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського

Ключові слова:

особистість, суспільство, мистецтво, духовність, виховання

Анотація

У статті висвітлено проблеми розвитку та соціалізації особистості на сучасному етапі становлення національного суспільства. З’ясовано роль мистецтва у процесі становлення гармонійної особистості. Доведено, що мистецтво сьогодні стає одним із засобів самореалізації особистості та способом вирішення життєвих труднощів сучасної людини. Його роль у вихованні молодого покоління неухильно зростає, оскільки протидіяти явищам бездуховності, аморальності можна лише шляхом формування усвідомлення важливості та пріоритету загальнолюдських цінностей, вдосконалення творчого потенціалу, прагнення до пізнання.

Метою статті є обґрунтування впливу мистецтва на формування гармонійної особистості як фактора її соціалізації. Доведено, що вплив мистецтва на формування гармонійної особистості як фактора її соціалізації залежить від вікових особливостей, психічного стану, провідного типу художньо-естетичної діяльності людини. Основу спілкування з мистецтвом становлять важливі психологічні механізми процесу сприймання, пов’язані з діалектичним характером взаємодії індивідуально-емоційного розвитку особистості, рівнем її інтелектуального та культурного розвитку, художньо-естетичного та життєвого досвіду.

З’ясовано, що значення мистецтва як фактора гармонійного розвитку та соціалізації особистості полягає в морально-естетичному характері його впливу: емоційний зміст твору стає стимулом для формування та вияву почуттів, емоційним фоном життя та діяльності людини. Спілкування з мистецтвом активізує емоції, думки, ціннісне світосприймання людини, викликає асоціації, які мали місце в її особистому житті, почуття та переживання.

Біографія автора

Олена Левицька, Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського

викладач кафедри мистецьких дисциплін

##submission.downloads##

Опубліковано

2020

Як цитувати

1.
Левицька О. МИСТЕЦТВО ЯК ЗАСІБ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ. НТН [інтернет]. 12, Січень 2020 [цит. за 19, Травень 2024];1(93):145-50. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/110