ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ

Автор(и)

  • Майя Мороз Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського

Ключові слова:

учитель музики, професійна компетентність, методологія, підходи, принципи, фахова підготовка

Анотація

У статті представлено науково-теоретичний аналіз методологічних підходів та принципів формування професійної компетентності майбутніх учителів музики. Мета статті полягає у теоретичному розгляді методологічних підходів та принципів формування професійної компетентності майбутніх учителів музики. Мета передбачає вирішення таких завдань: сутнісний аналіз дефініцій «методологія», «методологічний підхід» до формування компетентної особистості педагога; обґрунтування основних методологічних підходів до процесу формування професійної компетентності майбутніх фахівців у галузі мистецтва.

Розглянуто сукупність базових наукових підходів до формування професійної компетентності майбутніх учителів музики, які є взаємопов’язаними та основоположними для представленого дослідження, а саме: системний, компетентнісний, особистісно орієнтований, діяльнісний, полісуб’єктний, аксіологічний, акмеологічний, антропоцентричний, культурологічний, етнопедагогiчний та інтегративний. Урахування запропонованих підходів до формування професійної компетентності майбутніх учителів музики дозволить досягнути очікуваного результату, а саме: сформовану професійну компетентність майбутніх фахівців, яка сприятиме творчій реалізації особистісного потенціалу, креативному впровадженню та реалізації інноваційних освітніх технологій у майбутньому та в процесі власної педагогічної діяльності.

Окреслено значущість етнопедагогічного та інтегративного підходів до формування професійної компетентності майбутніх учителів музики. Зазначено, що етнопедагогiчний підхід ґрунтується на використанні знань про образи національної культури та етнокультурної вимірності довкілля, етнічних символів українського народу.

Біографія автора

Майя Мороз, Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського

кандидат педагогічних наук,

декан гуманітарно-педагогічного факультету

##submission.downloads##

Опубліковано

2020

Як цитувати

1.
Мороз М. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ. НТН [інтернет]. 12, Січень 2020 [цит. за 19, Травень 2024];1(93):151-6. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/111