Застосування інтерактивних технологій на уроках мистецтва в закладах середньої освіти

Автор(и)

  • Сергій Зеленюк КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» https://orcid.org/0000-0002-6810-8048

DOI:

https://doi.org/10.52256/2710-3560.97.2023.97.08

Ключові слова:

заклад освіти, мистецтво, інтерактивні технології навчання, активізація навчального процесу, освітня інновація

Анотація

У статті розкрито проблеми інноваційних підходів до освітньої діяльності в закладах загальної середньої освіти. Увага фокусується на презентації власного педагогічного досвіду автора у сфері застосування інтерактивних технологій на уроках мистецтва.

Автор наголошує, що основним, базовим завданням сучасного закладу освіти є впровадження в освітній простір компетентнісної освіти, зокрема функціонування офлайн- та онлайн-ресурсів ціннісних орієнтирів освіти, кардинальне оновлення системи підготовки та супроводу компетентного вчителя для Нової української школи.

Доведено, що створення безпечного та здорового освітнього середовища, формування навичок цифрової грамотності та поведінки здобувачів освіти у Всесвітній мережі, соціально-емоційна грамотність, відповідальне ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточення, використання інформаційно-цифрових технологій є важливими завданнями для всього сучасного суспільства. Одним із шляхів реформування освіти загалом і мистецької освіти зокрема є ширше використання нових педагогічних технологій, а освітній процес спрямовувати не тільки на засвоєння здобувачами освіти знань і вмінь, що є характерним для традиційного навчання, а на особистісний їх розвиток.

З’ясовано, що вивчення мистецтва є невіддільною частиною всієї освітньої роботи в закладі освіти, яке поглиблює знання, залучає до вивчення предмета учнів початкової і середньої освіти, сприяє розвитку їхнього інтелекту, розширює світогляд. Автор доводить, що на уроках мистецтва, під час виконання практичних видів мистецької діяльності, доцільно використовувати різноманітні інтерактивні вправи, завдання, форми роботи. Такий підхід дозволяє активізувати процес засвоєння учнями мистецьких знань та вмінь.

На підставі ґрунтовного аналізу та представлення практичного педагогічного досвіду автор дійшов висновку, що творчий, креативний підхід до проведення уроків мистецтва в закладі освіти, використання інтерактивних технологій та нетрадиційних форм проведення позитивно впливає на навчально-пізнавальну діяльність учнів, оскільки дає змогу підтримувати пізнавальний інтерес до тем, що вивчаються, у вигляді різних заохочень – можливості побачити результати своєї роботи, і усвідомлення того, що їх побачать інші.

Біографія автора

Сергій Зеленюк, КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського»

викладач інформатики

##submission.downloads##

Опубліковано

2023

Як цитувати

1.
Зеленюк С. Застосування інтерактивних технологій на уроках мистецтва в закладах середньої освіти. НТН [інтернет]. 17, Грудень 2023 [цит. за 28, Квітень 2024];(97):65-70. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/380