Роль фольклору в житті сучасного суспільства

Автор(и)

  • Антоніна Сторожук КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» https://orcid.org/0000-0002-8509-1081

DOI:

https://doi.org/10.52256/2710-3560.97.2023.97.17

Ключові слова:

мистецтво, фольклор, національна духовність, молодь, суспільство, національна свідомість

Анотація

У статті розглядаються проблеми духовності сучасної молоді, що є ознакою свідомої зрілості та розвитку суспільства. Увагу зосереджено на впливі фольклору на формування національної свідомості та самоідентифікації молодого покоління. Автор статті наголошує на нагальній потребі суттєвого посилення уваги кожної нації до національних святинь, підняття на вищий рівень проблем національного виховання серед молодого покоління та формування в молоді належної поваги до нетлінних багатовікових надбань свого народу, в отриманні (особливо в спільноті молодих) ґрунтовних відомостей і сучасних систематизованих знань про народну творчість (фольклор).

Метою статті є з’ясування та наукове обґрунтування ролі фольклору у формуванні духовної культури особистості, що є запорукою сталого розвитку сучасного суспільства в цілому.

Обґрунтовано суспільну необхідність у тому, щоб у запропонованих процесах, що передбачають впровадження нових технологій національного спрямування в практику роботи зі здобувачами освіти, повинно знайти природне поєднання традиційних і сучасних знань про фольклор, який у сьогоденні виступає не як мистецтво, а ретельно опрацьована система магічних ритуалів, колосального значення езотеричний код, розшифровка якого лише розпочинається.

З’ясовано, що за вагомими результатами досліджень генетики, кожна людина успадковує  від свого роду не тільки фізичні, а й духовні властивості. Однак, щоб пізнати в цілому духовність народу (чи будь-якої людини, зокрема) необхідно, щонайменше, пізнати в багатьох поколіннях духовність предків.

Автор зазначає, що, як показав плин історії, духовність це особливе й багатогранне явище, що характеризується непересічними якостями це не матеріальні й не тілесні якості. Тому, нашу увагу слід загострити на дещо фундаментальному (основоположному), що серед іншого, вирізняє  духовність. Слід загострити нашу увагу на тому, що духовність завжди наповнена національно-культурною ідентичністю.

Український фольклор здійснювати дає змогу сьогодні цілеспрямовано формувати загальнолюдські норми моральної свідомості, розвивати морально-етичні почуття, ставлення та звички поведінки молоді. Досить важливою на сучасному етапі розгляду стає повага до  праці,   трудових традицій, знарядь праці, звичаїв, пісень та розваг, нарешті – могил наших мудрих та співучих предків. Усе це дороге для нас, і як особиста пам’ять людини формує її совість, шанобливе ставлення до рідних та близьких, до родичів та друзів – старих друзів, тобто найбільш вірних, з якими їх пов’язують спільні спогади, – так і історична пам’ять народу формує моральний клімат та суспільство загалом, у якому живе цей народ.

Біографія автора

Антоніна Сторожук, КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського»

кандидат мистецтвознавства, доцент, вчений секретар

##submission.downloads##

Опубліковано

2023

Як цитувати

1.
Сторожук А. Роль фольклору в житті сучасного суспільства. НТН [інтернет]. 17, Грудень 2023 [цит. за 29, Квітень 2024];(97):145-51. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/389