Реалізація державної політики у сфері фізичної культури та масового спорту в Україні

Автор(и)

  • Андрій Ребрина Державна установа «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

DOI:

https://doi.org/10.52256/2710-3560.98.2024.98.21

Ключові слова:

здоров’я населення, фізична культура, масовий спорт, фізична активність, фізкультурно-оздоровчі заходи, активне дозвілля

Анотація

У статті актуалізовано питання реалізації державної політики у сфері фізичної культури та масового спорту в Україні. Розглянуто аспект збереження здоров’я населення як системного комплексного підходу до організації активного дозвілля, створення відповідних локацій, популяризації здорового способу життя з метою залучення різних груп населення. Обґрунтовано, що популяризація та організація діяльності спортивно-оздоровчого спрямування та активного дозвілля для усіх категорій населення є важливим та стратегічно значущим аспектом державної політики. Презентовано досвід реалізації державної політики у сфері фізичної культури та масового спорту в Україні на прикладі Державної установи ВЦФЗН «Спорт для всіх», розкрито її основні завдання та функції.

Описано приклади успішних реалізованих проєктів, у які залучені різні категорії населення, з метою популяризації здорового способу життя та проведення цікавого, активного, змістовного дозвілля. Проаналізовано відповіді респондентів щодо найбільш популярних видів фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових активностей серед різних категорій населення. Розкрито позитивний вплив активного дозвілля через поліпшення здоров’я, розвиток якостей фізичних якостей, зниження ризиків захворювань, сприяння  психічному здоров’ю та емоційному  добробуту, зниження рівня стресу, тривожності, підтримку та розширення соціальних зв’язків та контактів, поліпшення пам’яті, уваги, концентрації. Доведено, що активне дозвілля є важливим елементом здорового способу життя, який позитивно впливає на фізичний, психічний та соціальний добробут людини.

Біографія автора

Андрій Ребрина, Державна установа «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

кандидат педагогічних наук, директор Державної установи «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

##submission.downloads##

Опубліковано

2024

Як цитувати

1.
Ребрина А. Реалізація державної політики у сфері фізичної культури та масового спорту в Україні. НТН [інтернет]. 08, Жовтень 2024 [цит. за 26, Жовтень 2024];(98):175-82. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/411