ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ І–ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ

Автор(и)

  • Емілія Воронцова ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»
  • Юрій Ївженко ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

Ключові слова:

ціннісні орієнтації, пріоритетні цінності, субдомінальні цінності, малозначущі цінності

Анотація

У статті «Дослідження ціннісних орієнтацій студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації» представлено результати дослідження дуже важливої особистісної характеристики  - ціннісних орієнтацій студентів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації. Дослідження проводилось шляхом опитування за допомогою Інтернету, заповнення Google-форми. Ми вважаємо, що таке опитування може бути більш відвертим і достовірним, ніж аудиторне. Окрім цього, використання Google-форми дозволило охопити 357 осіб,  тому дослідження може вважатися репрезентативним. В ході дослідження молодим людям пропонували оцінити запропоновані цінності за критеріями: «зовсім не важливо», «скоріше не важливо», «важко відповісти, нейтрально», «скоріше важливо», «дуже важливо». Далі результати були переведені в числову шкалу і узагальнені.

Також стаття містить результати порівняння з аналогічним дослідженням, що проводилось у 2014 році. Це дало можливість побачити тенденції у змінах ціннісних орієнтацій в молодіжному середовищі.

Для ілюстрації результатів дослідження в статті використані 6 діаграм і 1 таблиця. Це дозволило провести більш глибокий аналіз ціннісної спрямованості і загальних тенденцій.

Висновки не тільки констатують результати дослідження, а й ставлять завдання для розвитку тих компетентностей, які, відповідно до результатів дослідження, необхідні молоді для самореалізації у житті.

Біографії авторів

Емілія Воронцова, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

науковий співробітник відділу проєктної діяльності

Юрій Ївженко, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи

##submission.downloads##

Опубліковано

2020

Як цитувати

1.
Воронцова Е, Ївженко Ю. ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ І–ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ. НТН [інтернет]. 12, Січень 2020 [цит. за 19, Травень 2024];1(93):58-69. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/100