ЯК ІМПЛЕМЕНТУЄТЬСЯ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВИЩУ ОСВІТУ»

Автор(и)

  • Олена Дашковська ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»
  • Віталій Погребняк ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

Ключові слова:

акредитація, євроінтеграція, закон, система, якість, рейтинг, конкурентоспроможність, модернізація, потенціал, стандарт, освітній простір

Анотація

У статті публікуються результати комплексного дослідження процесу реформування вітчизняної системи вищої освіти через модернізацію усіх її складових: мережі закладів вищої освіти та контингентів учасників освітнього процесу, структури підготовки здобувачів вищої освіти та методології формування змісту освіти (введення сучасних рівнів і ступенів, переліку спеціальностей, впровадження нових стандартів та освітніх програм) відповідно до положень Закону України «Про вищу освіту».

Проаналізовано механізм створення прозорої та ефективної системи забезпечення якості вищої освіти, у тому числі Національного агентства забезпечення якості вищої освіти - нового органу управління у сфері вищої освіти. Окреслена його роль у створенні завершеної системи якості, розвитку ринку освітніх послуг, впровадженні механізму здорової конкуренції у вищій школі.

Зазначається, що реформування системи вищої освіти, яке здійснюється за європейськими критеріями і стандартами, створення та ефективне функціонування системи якості, прогрес українських університетів у міжнародних рейтингах - суттєві кроки на шляху інтеграції вітчизняної вищої школи в європейський простір вищої освіти.

Біографії авторів

Олена Дашковська, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

кандидат хімічних наук, доцент,науковий співробітник

Віталій Погребняк, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

кандидат технічних наук, професор,

старший науковий співробітник,

##submission.downloads##

Опубліковано

2020

Як цитувати

1.
Дашковська О, Погребняк В. ЯК ІМПЛЕМЕНТУЄТЬСЯ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВИЩУ ОСВІТУ». НТН [інтернет]. 12, Січень 2020 [цит. за 19, Травень 2024];1(93):76-82. доступний у: http://journal.org.ua/index.php/ntn/article/view/102